5 Praktische tips voor aanstaande vaders. Zo ondersteun jij je partner als een baas tijdens de bevalling!

De komst van jullie kindje is een bijzondere gebeurtenis waar jullie beiden naar uitkijken. Tijdens de bevalling speel jij als partner een belangrijke rol in het ondersteunen van je geliefde tijdens deze intense ervaring. Hier zijn vijf praktische tips en handvatten om haar te ondersteunen en tijdens de bevalling van jullie kindje.

 

Wees aanwezig en ken haar wensen

Het is erg belangrijk om goed te begrijpen wat je partner wil en nodig heeft. Neem vooraf de tijd om met haar te praten over haar voorkeuren, wensen voor posities tijdens de bevalling, eventuele pijnverlichting en andere specifieke verzoeken voor de geboorte. Door hier samen over te praten en haar wensen te kennen, kun je als partner echt aanwezig zijn en haar ondersteunen op de manier die zij het liefste heeft. Dit heeft een positief effect op het bevalproces.

Tijdens de bevalling kan je partner overweldigd worden door emoties en fysieke sensaties. Als haar partner kan jij haar belangen behartigen en haar wensen communiceren met de zorgverleners. Zorg ervoor dat haar stem wordt gehoord en dat haar behoeften worden gerespecteerd.
Jouw aanwezigheid alleen al is belangrijk voor je partner. Blijf bij haar, houd haar hand vast en moedig haar aan tijdens de weeën. Laat haar weten dat je er voor haar bent en dat je haar steunt, ongeacht wat er gebeurt.

 

Bied fysieke steun

Probeer verschillende comforttechnieken toe te passen om haar te helpen ontspannen. Geef tegendruk of juist een zachte massage op haar rug of schouders, help haar met ademhalingsoefeningen of maak bijvoorbeeld een warme kruik voor haar. Ieder mens en lichaam is anders, dus zorg dat je vooraf weet wat haar fijn lijkt en waar ze van ontspant.

 

Moedig haar aan en laat merken dat je vertrouwen hebt

Tijdens de bevalling kunnen er twijfels ontstaan bij je partner over haar eigen kracht en vermogen om deze intense ervaring te doorstaan. Dit is een moment waarop jouw aanwezigheid en steun van grote waarde zijn. Moedig haar aan met oprechte woorden van liefde en vertrouwen. Laat haar voelen dat je naast haar staat, haar kracht ziet en gelooft in haar vermogen om dit aan te kunnen. Geef haar het vertrouwen dat ze nodig heeft om door te zetten en herinner haar eraan hoe ongelooflijk sterk en moedig ze is. Jouw aanmoedigingen zullen haar door de moeilijke momenten heen helpen en haar de kracht geven om door te gaan.

 

Zorg voor haar comfort

Zorg ervoor dat je partner zich zo comfortabel mogelijk voelt tijdens de bevalling. Stel voor om haar favoriete muziek af te spelen, voorzie haar van haar favoriete snacks en drankjes, en help haar bij het vinden van een comfortabele houding. 

 

Zorg goed voor jezelf en blijf rustig

Vergeet niet om ook goed voor jezelf te zorgen tijdens de bevalling. Neem af en toe een moment om op adem te komen, eet en drink voldoende en probeer voldoende rust te krijgen als het langer duurt. Je kunt er alleen voor haar zijn als je zelf ook goed in je vel zit.

Het is normaal om nerveus of gespannen te zijn tijdens de bevalling, maar probeer rustig en kalm te blijven. Je partner heeft jou nodig als een baken van stabiliteit en vertrouwen. Blijf positief en blijf geloven in haar vermogen om de bevalling aan te kunnen.

Door deze praktische tips toe te passen, kan je als aanstaande vader een bron van steun en comfort zijn voor je partner tijdens de bevalling. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.